Uncategorized

Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu

Kompleks bölgesel ağrı sendromu kolda veya bacakta oluşan bir hasar (kaza, burkulma, kırılma, ameliyat, felç, kalp krizi vs) sonrası ortaya çıkan bir ağrıdır. Ağrı yanma hissi şeklinde şiddetlidir. Hasar iyileştikten uzun süre sonra bile ağrının kalması tipiktir. Hasarlı bölge sıklıkla ödemlidir, ciltte renk, sıcaklık ve nem gibi sudomotor aktivite bozuklukları görülür. Cilt hafif dokunmalara ve ısı değişimlerine bile hassas olabilir. Bu duruma “refleks sempatik distrofi” ,“sudek atrofisi” ya da “kozalji” denilebilmektedir.

Tedavi
Kompleks bölgesel ağrı sendromunun tedavisinde pek çok çeşitli ilaçlar kullanılmıştır. Depresyon (trisiklik antidepresanlar) ve epilepsi (gabapentin) tedavisinde kullanılan diğer bazı ilaçlar tedavisinde kullanılabilirler.Narkotik ilaçlar ve diğer ağrı kesiciler bu durumda ağrıyı kesmede yeterince etkili olamazlar.
Bu ağrı durumunda, kişiye özel olark yapılan ağrı girişimleri, medikal tedavilere ilave edilerek ilaç dozları azaltılabilir. Seanslar şeklinde yapılacak sempatik sinir blokları uzun dönemde ağrı giderilmesine ciddi katkılar sağlar, ilaç dozları vücuda zararsız dozlara kadar indirilebilcek düzeye getirilebilir.

Back to list

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir